TS 50600 GAP Analizi Nedir ?

Devlet tarafından veri merkezlerin kurulum ve daha sonra operasyon konusunda işletim ve  enerji desteği konularında devlet teşvikleri verilmektedir.

Konu ile ilgili uzmanlarımızla görüşüp Veri Merkezinizin standarda ne kadar uygun ne kadar eksiğiniz var görebilmek adına GAP Analizinizi yaptırın. Denetimlerde ne gibi konularla karşılaşırsınız soru işaretlerini giderin.

Bu konuda uzman kadromuzdan destek almak için iletişime geçebilirsiniz.

Veri Merkezi Şartları

Veri Merkezi Yatırımları devlet teşviklerinden yararlanmak için kurulacak ya da var olan mevcut “Veri Merkezinde” TSE tarafından verilen EN 50600 standard serisi standardı kapsamında minimum Kullanılabilirlik Sınıfı 3 (Availability Class 3), minimum Koruma Sınıfı 2 (Protection Class 2), minimum Ayrıntı Seviyesi 2 (Granularity Level 2) şartlarını karşılayan TSE Veri Merkezi Tasarım Belgesi aranır. Yatırımın tamamlanmasını müteakip, bu fıkrada belirtilen standartların sağlandığına ilişkin TSE Veri Merkezi Tesis Belgesi aranılacaktır. Veri merkezi yatırımlarının ya da belelendirmeye konu tesisin asgari 5.000 m2 beyaz alan ihtiva etmesi gerekmektedir.

EN 50600 Tasarım Belgesi TSE’den Nasıl Alınır?

Öncelikle TSE’nin sayfasını https://www.tse.org.tr/veri-merkezi-belgelendirilmesi/ inceleyiniz. Temin edebilrseniz tasarım ile ilgili EN 50600-2 standard serisini yani EN 50600-2-1/2/3/4/5 (inşaat, elektirik, iklimlendirme, telekominikasyon ve koruma sınıfı) standardlarını https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx adresinden üye olarak temin etmenizde büyük fayda olacaktır. Ekibiniz standardlara aşina olduğu anda; [email protected] adresine mail atıp resmi teklif ya da bilgi talep edebilirsiniiz. Ya da öncesinde kendiniz ücret kalemlerini aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.

TSE Veri merkezi belgelendirme EN 50600 ücret kalemleri

https://viewer.tse.org.tr/QDMSNET/BSAT/SL.aspx?L=1017683153

TSE Başvuru Süreci

Başvuru sırasında sizden inşaat, mekanik ve elektirik-telekominikasyon altyapısı alanlarında bir çok doküman isteneceğinden başvuru prosesini kolaylaştırmak, başvuru süresini kısaltıp bir an önce tasarım değerlendirme sürecine geçebilmek için bizimle iletişime geçin.

Hem hangi dokümanı nasıl hazırlayacağınızı öğrenin hem de çok daha kısa sürede sertifikasyonu tamamlayın. Süre, finans ve enerjinizden tasarruf edin!!

Cazibe Merkezi Devlet Teşvik ve Destekleri

Cazibe merkezleri programı BELİRTİLEN İLLERDE yapılacak Veri Merkezi Yatırımları kapsamında;

  • Enerji desteği ile
  • Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 6’ncı bölge bölgesel yatırım teşvikleri
  • Sanayi sicil belgesi kapsamında sanayi elektriği indirimi

verilmektedir.

1- Cazibe Merkezi – Veri Merkezi Enerji desteği

Veri Merkezinin işletmeye geçilmesini müteakip gerçekleşen sabit yatırım tutarının %25’ini aşmamak üzere aylık elektrik enerjisi giderlerinin azami %30’u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon Türk Lirasına kadar Bakanlık bütçesinden karşılanabilir.

Enerji Desteğinden Yararlanma şartları

  • Enerji desteğinin uygulanabilmesi için, teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılmış olması gerekir.
  • Enerji desteği, teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapıldığı ayı takip eden ay düzenlenecek elektrik faturası ile başlamak üzere 3 yıl süreyle uygulanır.

2- Cazibe Merkezi – Veri Merkezi Yatırım Teşvik Sistemi – Altıncı Bölge Teşvikleri

Yatırım Teşvik Sistemi  – Bölgesel Teşvik Destek Unsurları ve Oranları

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ6. BÖLGE TEŞVİK UNSURLARI
KDV MuafiyetiVar
Gümrük MuafiyetiVar
Vergi Muafiyeti (%) (Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi Muafiyeti)50
SGK İşveren Prim Muafiyeti10 yıl (4)
SGK İşveren Prim Muafiyeti Oranı
Yatırım Yeri TahsisiVar
Faiz veya Kar Payı Desteği (TL/Döviz)7 puan
2 puan
Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Muhtasar)Var
Sigorta Primi Desteği – Çalışan PayıVar
Yapı Harçları MuafiyetiVar
Emlak Vergisi MuafiyetiVar
Damga Vergisi MuafiyetiVar

 

Cazibe Merkezi – Verim Merkezi Enerji Desteği Ek İndirim – Sanayi Elektriği Sanayi Sicil Belgesi ve Dağıtım Şirketleri İndirimleri

Sanayi sicil belgesi alınarak sanayi elektriği indirimi ve dağıtım şirketleri özelleştirildiği için dağıtım kısmında ek indirim söz konusu olabilmektedir.

Sanayi Sicil Kanunu madde 1’e göre “(Değişik ikinci fıkra: 18/6/2017-7033/3 md.) Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu madde şümulüne girer.” hükmü ile NACE kodu 62 ile başlayan yerler için de sanayi sicil belgesi verilmeye başlandı. Bu durumda elektrikte ciddi bir indirim söz konusu olabilmektedir.

 

Konu ile ilgili uzmanlarımızla görüşüp Veri Merkezinizin standarda ne kadar uygun ne kadar eksiğiniz var görebilmek adına GAP Analizinizi yaptırın. Denetimlerde ne gibi konularla karşılaşırsınız soru işaretlerini giderin.

Bu konuda uzman kadromuzdan destek almak için iletişime geçebilirsiniz.